Kronik yüksek stres, bağırsak sağlığını olumsuz etkiler.
Daha Az Stres
ronik yüksek stres, bağırsak sağlığını olumsuz etkiler. Meditasyon, düzenli spor, masaj, arkadaşlar ve aile ile vakit geçirmek, kafein tüketimini azaltmak başta olmak üzere birçok aktivite stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Düzenli Uyku
Yeterli ve düzenli uyku eksikliği, bağırsak sağlığımız üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Günlük 7-8 saatlik dengeli bir uyku düzeni bağırsak sağlığı için önemlidir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
İşlenmiş, yüksek şekerli ve çok yağlı yiyeceklerden uzak durmak bağırsak sağlığınız için yararlı olacaktır. Lif yönünden zengin sebze ve meyve ve bol sıvı tüketmek bağırsak sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir.
Probiyotik Takviyesi
Doktorunuzun ya da eczacınızın rehberliğinde probiyotik takviyesi almak bağırsak sağlığı ve bağırsak flora dengesi için oldukça etkili bir yoldur. “Yaşam için” anlamına gelen Probiyotikler, yeterli miktarda kullanıldığında konakçıya sağlık yararı sağlayan ”canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlanmaktadır ve bağırsak florasına faydası klinik araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
Gıda İntoleransı Testi
Kramp, karın ağrısı, ishal, reflü, kabızlık gibi semptomlara neden olan gıda intoleransı testi yaptırmak faydalı olabilir. Bu tip durumlarda, genel olarak bu semptomlara neden olan bazı genel gıdalardan uzak durarak semptomların seyrini izleyebilirsiniz. Eğer gıda intoleransınızın olduğu bir besini tespit edip beslenme alışkanlığınızı değiştirebilirseniz, sindirim sisteminize müthiş bir katkı sağlamış olursunuz.
Bağırsak sağlığını korumak genel sağlığımızı da korumanın önemli bir yolu. Bunun için bağırsakların önemi hakkında farkındalık geliştirebilir, bağırsak florası gibi konularda okuma yaparak neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Yakın zamanlarda bu bağlantı dolayısıyla bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak nitelendirilmeye başlamıştır. Yine bu bağlantıya bağırsak mikrobiyotasının da katıldığı ve bu üçlü yapıda çift yönlü karşılıklı ilişkinin olduğu da saptanmıştır. Bağırsak-mikrobiyota-beyin arasındaki bu dengenin çeşitli sebeplerle bozulduğu durumlarda pekçok farklı rahatsızlık ya da hastalık tablosu gelişebilmektedir.
Bağırsağın bozulmuş olabileceğini gösteren 6 işaret
“Bağırsaklarınızda beklenmeyen, rahatsız edici, günlük hayatınızı etkileyen durumlar bağırsak sağlığınızın bozulduğunu işaret edebilir. Böyle bir durumda doktor veya eczacınıza başvurmalısınız.” gibi bir ifade ile değiştirebiliriz.
Mikrobiyota olarak tanımlanan bu yapı, vücudumuzun pek çok farklı bölgesinde yerleşmiştir. Yalnızca kalın bağırsakta insanın kendi hücrelerinden sayıca çok daha fazla miktarda, 40 trilyon civarında bakteri yaşamaktadır. Bunların büyük çoğunluğu vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için çeşitli fonksiyonlar gören yararlı bakterilerdir. Bağırsaklarımızda hastalık oluşturabilme potansiyeline sahip zararlı bakteriler olmakla birlikte, yararlı bakteriler ile birlikte belli bir dengede yaşamakta ve herhangi bir olumsuzluğa yol açmamaktadır. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası olarak tanımlayabileceğimiz bu durum, yalnızca sindirim sistemimizin düzgün çalışması üzerine değil aynı zamanda vücudumuza zarar verme potansiyeli olan her türlü dış etkene karşı direncimiz olarak ifade edilen bağışıklık sistemimiz üzerine de olumlu etkiler sağlamaktadır. Bağırsak mikrobiyotamızın sağlıklı gelişebilmesi ve bunu koruyabilmesi, sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Sindirim sistemimiz ayrıca kendisine ait bir sinir sistemi ile donanmış olup, merkezi sinir sistemimiz ile de bağlantıdadır.
Kısacası bağırsaklarımızın sağlıklı olması genel sağlığımız için de önemlidir. Bu nedenle bağırsaklara iyi gelen yiyecekler tüketebilir,
sağlıksız bağırsakların belirtileri hakkında bilgi edinip önlem alabilirsiniz. Diğer yandan hazımsızlık belirtileri gibi farklı konularda da okuma yapmak için tıklayın.