“Yeşil çay kabızlığa iyi gelir mi?” sorusu kabızlıkla mücadele etmenin yollarını arayan pek çok kişi tarafından sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Bağışıklıktan kemik sağlığına ve zihinsel fonksiyonlara kadar pek çok alanda sağlık yararları sunan yeşil çay, sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Bu nedenle sindirim sistemini düzenlemek ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçmek isteyen kişilerin yeşil çay tüketmesi faydalı olabilir. Siz de “Yeşil çay kabızlığa iyi gelir mi?” diye merak ediyorsanız yeşil çay ve kabızlık ilişkisine dair tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yeşil Çay Kabızlığa İyi Gelir mi?
Yeşil çayın insan vücudu için sağladığı faydalar oldukça fazladır. Bunlar arasında en önemlilerinden bir tanesi de bağırsak sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunmasıdır. Yeşil çay tüketimi, bağırsaklarda sağlıklı bakterileri çoğaltarak mikrobiyotayı güçlendirebilir. Sağlıklı bir mikrobiyota hem sindirim işlevlerinin devamlılığı hem de genel anlamda güçlü bir bağışıklık sistem için önemlidir. Bağırsak florasının yeterli çeşitlilik ve sağlıkta olması kabızlığın önlenmesini sağlar. Aynı zamanda ishal, karın krampları, gaz gibi diğer sindirim sistemi sorunlarından korunmak için de gereklidir. Yapılan bazı çalışmalar yeşil çayın geçirgen bağırsak sendromu olarak adlandırılan sindirim sistemi sorununu önlemeye yardımcı olduğunu da ortaya koymuştur. Yeşil çay, polifenoller açısından oldukça zengindir. Bitkilerde bulunan organik bir bileşik türü olan polifenoller, bitki renklenmelerinden sorumlu olup antioksidan özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yeşil çayda bulunan polifenoller, vücutta sindirim sürecininin iyileştirilmesine yardımcı olur. Bu sayede sağlıklı beslenme, lif alımının artırılması, fiziksel aktivite gibi uygulamalara ek olarak yeşil çay tüketildiğinde kabızlık sorununu önlemek mümkün olabilir.
Yeşil Çay ve Kabızlık Arasındaki İlişki
Yeşil çayın dışkılamayı kolaylaştırdığına ilişkin yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça kısıtlıdır. Ancak sindirim sistemini düzenleme etkisi yeşil çayın bilinen önemli etkileri arasında yer alır. Yeşil çay ve dışkılama sıklığı ilişkisi üzerine yapılan kısıtlı sayıdaki çalışmada ise şu veriler elde edilmiştir:2
- Yeşil çayda önemli miktarda bulunan strictinin adlı bileşenin, hayvan çalışmalarında denekler üzerinde müshil etkisi oluşturduğu görülmüştür. Laksatif etkileri bulunan strictinin, ince bağırsaklarda hareketlerini hızlandırarak bu bileşiği tüketen farelerde diğer farelere oranla dışkılama sıklığı ve sayısını artırmıştır.
- Yeşil çay, kafein içerir. Kafein, laksatif etkileri olduğu bilinen ve müshil etkisi oluşturabilen bir bileşiktir. Bu nedenle günde iki veya üç fincan kahve ya da çay tüketmek, yeşil çay da dahil, dışkılama sıklığını artırabilir.
- Dışkılama sıklığının azalması, dışkı kıvamının koyulaşması ve dışkının bağırsaklarda ilerleyişinin zorlaşması ile karakterize bir durum olan kabızlık, sıvı alımını artırmayı gerektirir. Bunun için yapılması gereken en önemli uygulama bol bol su tüketmektir. Ancak su içmekte zorlanan veya suyun yanında farklı sıvılar da tüketerek sıvı alımını artırmak isteyenler için yeşil çay bir alternatif olabilir. Özellikle sıcak içecek tüketme alışkanlığı olan kişilerde yeşil çay tüketimi, sıvı gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olabilir ve böylelikle dışkının yumuşatılmasına katkıda bulunabilir. Daha fazla sıvı alımının sonucunda bağırsak ilerleyişi hızlanabilir ve kabızlık sorununun önüne geçilebilir.
Bu bilgilere göre yeşil çay kabızlık için faydalı olabilecek bazı olumlu etkileri beraberinde getirebilir. Ancak bu konuda halen daha fazla çalışmaya ve daha kesin kanıtlara ihtiyaç vardır. Yine de yeşil çayın bilimsel çalışmalarla desteklenmiş onlarca sağlık yararı göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı bireyler tarafından düzenli yeşil çay tüketimi tercih edilebilir.
Kabızken Ne Kadar Yeşil Çay Tüketilmelidir?
Kabızlık için yeşil çay tüketmek isteyen kişilerin sıklıkla merak ettiği konulardan bir tanesi de yeşil çayın ne kadar tüketilmesi gerektiğidir. Genellikle müshil etkileri ile bilinen ve kullanılan birçok bitkisel çayın yatmadan önce bir bardak tüketilmesi ve tüketimin günlük bir fincan ile sınırlandırılması önerilir.3 Ancak yeşil çay, tam olarak müshil etkisi için kullanılan bir çay olmayıp yalnızca sindirim üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı kabızlıkla mücadeleyi destekleyebilir. Yeşil çayın sağlık yararlarından en iyi şekilde yararlanabilmek için günlük üç ile beş fincan aralığında tüketilmesi ideal olarak değerlendirilir. Bunun üzerindeki çok yüksek dozlar bazı kişilerde istenmeyen sorunları ve yan etkileri beraberinde getirebilir. Fazla miktarda kafein alımı kaygı hissi oluşturabilir, uykusuzluk, baş ağrısı ve mide rahatsızlıkları gibi durumlara yol açabilir. Yine yeşil çayda bulunan kateşinler, fazla tüketim halinde demir emilimini azaltarak demir eksikliği anemisine yol açabilir.3 4 Böyle durumlardan korunmak adına yeşil çay tüketmeye yeni başlayan kişiler günlük bir veya iki fincanla tüketime başlayabilir. Herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda ise tüketim artırılabilir. Günlük yeşil çay tüketimi için verilen bu bilgiler sağlıklı bireyler için geçerli olup herhangi bir sağlık problemi bulunan, düzenli ilaç kullanan veya özel bir diyet uygulaması önerilmiş olan kişilerde yeşil çay tüketimi sakıncalı olabilir. Bu nedenle böyle bir durumun varlığı halinde öncelikle hekime danışılmalı, hekimin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.
Çoğu durumda kabızlığa iyi gelen yeşil çay, sağlıklı bireyler tarafından beslenme planına dahil edilebilir. Sağlığa ilişkin herhangi bir özel durumunuz varsa yeşil çay tüketiminin sizin için bir sakıncası olup olmadığı hakkında hekiminize danışabilirsiniz. Ek olarak konuyla ilgili olabilecek “Kefir kabızlığa iyi gelir mi?”, “Psikolojik kabızlık” ve “Zeytinyağı kabızlığa iyi gelir mi?” gibi başlıklarımıza da göz atarak kabızlıkla mücadele yöntemleri hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.