Bağırsaklar, uzun yıllar boyunca yalnızca yiyeceklerin sindirildiği ve sonrasındaki fazlalığın da dışarı atıldığı basit bir yapı olarak görülmüştür.
Sağlıksız Bir Bağırsağın 6 İşareti
Yüksek stres, yetersiz uyku, işlenmiş ve yüksek şekerli gıda tüketimi, kontrolsüz ilaç kullanımı bağırsak floramıza zarar verebilir. Bu durum, genel sağlığımıza da önemli bir tehdit yaratır.
Peki bağırsak sağlığımızın bozulduğunun işaretleri nelerdir?
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Yüksek Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi
İşlenmiş gıdalar ve şeker katkı maddeleri, bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin miktarının azalmasına ve bu durum da bağırsak florasının dengesinin bozulmasına neden olabilir.
İstemsiz Kilo Değişiklikleri
İstemsiz kilo alıp verme, sağlıksız bir bağırsak florasının habercisi olabilir. Dengesiz bir bağırsak mikrobiyomu vücudun nütrientleri absorbe etme kapasitesini azaltır, kan şekerini değiştirir ve yağ biriktirmemize sebep olur.
Uyku Bozukluğu ve Sürekli Bitkinlik
Bağırsak sağlığımızdaki bozulmalar uyuyamamamıza, uyku kalitemizin düşmesine ve sürekli bitkinlik hissine sebep olabilir. Daha iyi hissetmemiz ve sağlıklı bir uyku düzeni için vücudumuzun ihtiyacı olan serotonin hormonunun önemli bir kısmı bağırsaklarda salgılanır.
Cilt Rahatsızlıklar
Kötü beslenme ve gıda alerjisi gibi sebeplerle bağırsaklarda oluşan iltihaplanmalar, bazı önemli proteinlerin bağırsaklar tarafından emilememesine sebep olabilir ve durum da çeşitli cilt rahatsızlıklarını beraberinde getirebilir.
Bağışıklık Sorunları
Yapılan medikal araştırmalar bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkinin oldukça güçlü olduğunu göstermektedir. Sağlıksız bir bağırsak florası, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak, başta üst solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere birçok hastalığa yakalanmamıza neden olabilir.
Bağırsak Mikrobiyotası Nedir?
İnanılmaz karmaşık yapısı ve genel sağlığımız üzerindeki önemli etkisi sebebiyle bağırsaklar geçtiğimiz yıllarda tıp dünyası için daha da önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Son 20 yıldaki sayısız araştırmayla bağırsakların bağışıklık sistemimiz, gün içindeki ruh halimiz, akıl sağlığımız, doğuştan gelen hastalıklarımız, endokrin rahatsızlıklarımız ve tenimizin durumu üzerinde etkileri olduğu hatta kanserle bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştır.
Bağırsaklar, uzun yıllar boyunca yalnızca yiyeceklerin sindirildiği ve sonrasındaki fazlalığın da dışarı atıldığı basit bir yapı olarak görülmüştür; ancak “bağırsak mikrobiyatası”nın keşfi ile bu algı tamamen değişmiştir.
Bağırsak mikrobiyotası (florası) bağırsaklarımızda yaşayan, insanın sağlıklı kalması için vazgeçilmez öneme sahip olan mikroorganizmaların tümüne verilen isimdir. Bir insanın sindirim bölgesinde 300-500 farklı çeşit bakteri olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları zararlıyken, bir kısmının da faydalı ve hatta vücut sağlığı için gerekli olduğu bilinmektedir.
Sindirim sistemi özellikleri hakkında daha fazla bilgiye erişmek, hazımsızlık belirtileri gibi farklı konularda okuma yapmak için ilgili içeriklerimize gidebilirsiniz.